Kontür ve Aydınlatma Nedir? Nasıl Yapılır?




Merhabalar,

Uzun zamandır beklenen kontür ve aydınlatma (highlight) yazısı için sonunda vakit bulabildim. Şu aralar sıkça duyduğumuz kontür ve aydınlatma ne demektir, ne işe yarar? Aslında ikisi de yüze şekil vermek, ideale yakın bir forma sokmak, sevdiğimiz bölgeleri vurgulayıp, sevmediğimiz bölgeleri saklamak için kullanılan bir boyutlandırma tekniğidir. 

Kontür için kendi ten rengimizden bir veya birkaç ton daha koyu ürünleri kullanıyoruz ki ışık orada soğrulup yansımasın. Aydınlatma için de kendi ten rengimizden bir veya birkaç ton daha açık ürünleri kullanıyoruz ki oradan daha fazla ışık yansısın ve böylece diğer kısımlardan daha fazla ön plana çıksın. 



Benim kullandığım ürünler yukarıdaki gibi. Öncelikle cilt makyajımı yapıp, Essence All About Matt sabitleme pudrası ile fotoğrafta yanında bulunan fırçayı kullanarak fondötenimi sabitliyorum. Çünkü doğrudan fondöten üzerine toz kontür ürünleri kullandığımızda çamur gibi bir kıvam oluşabiliyor. Daha sonra ortadaki kahverengi ürünü kulak ortası hizasından dudak kenarına geçen doğru üzerinden yarıya kadar fotoğrafta karşısında bulunan fırça ile keskin bir çizgi oluşturacak şekilde uyguluyorum. Bu işlem için simsiz ve soğuk alt tonlu kahverengi ürünleri kullanmanız gerekir. Benim kullandığım Flormar Eyebrow Shadow, yani aslında bir kaş farı. Siz de içerisinde sim bulunmayan griye dönük kahverengi herhangi bir ürünü (bronzer, göz farı vb.) kullanabilirsiniz. Son olarak da aydınlatma işlemi için elmacık kemikleri üzeri, yanağın burna yakın olan kısımları, alın ve çenenin orta kısımlarına fotoğraftaki açık renli ürünü veya the Balm Mary Lou Manizer aydınlatıcı kullanıyorum. Bu ürün ise Flormar Matte Terracotta Eye Shadow. 


Yüzümü ısıtmak için yüzümün saç kısımlarına yakın olan kenar bölümleri ile kontür çizgisinin üzerine fotoğraftaki sarı alt tonlu pudrayı uyguluyorum. Bu ürün Flormar Terracotta Powder 20 Soft Beige rengi. Son olarak allık uygulayarak makyajımı bitiriyorum. Biraz uzun gibi gözükse de aslında zamanla el alışınca ve yüz hatlarımızı tanıdıkça oldukça kısa sürüyor.

Kontür ve aydınlatmada önemli olan; yüzü, ideal sayılan oval yüz şekline yaklaştırmak olduğundan farklı her yüz şekline göre kontür ve aydınlatma uygulama alanları da değişmektedir. Aşağıda internette bulduğum bir görseli biraz değiştirerek hazırladığım yüz şekillerine göre gölgelendirme ve aydınlatma bölgelerini bulabilirsiniz. Kahverengi kısımlar kontür, sarı kısımlar aydınlatma yapılacak alanlar.



Siz de yüz şeklinize göre bu alanlara ürün uygulayabilirsiniz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Eğer sorularınız varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Yorumlarınızı bekliyorum. 

Sevgiler,
Seher






Seher

Renklidosyam

3 yorum:

  1. Ben de Flormar ın 3 soğuk tonlu farlarından bırınden alacaktım karar verememıstım sendekı rengı nedır ? Bu arada guzel Bır yazı olmus :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Sitesinden kontrol ettiğim kadarıyla EB03 Brown rengi gibi gözüküyor, numarası silinmiş uzun zamandır kullandığım için.

      Sil