Kozmetik Ürünlerinin İçerikleri


Merhabalar,

Pek önemsemesek de aslında hepimizi çok yakından ilgilendiren oldukça önemli bir konu da kozmetiklerin içerikleri ve bu maddelerin sağlığımıza etkileri. Bunları ezberlememize veya bir kimyacı gibi üzerinde çalışmamıza gerek kalmadan kolayca takip ve kontrol edeceğimiz bir web sitesini tanıtmak istiyorum: EWG's Skin Deep. Siteye ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Bu web sitesi 60.000'den fazla kozmetik ürünü hakkında arama yapmamıza imkan veren oldukça geniş bir içerik veritabanına sahip. Tek tek kozmetikler hakkında bilgi bulabileceğimiz gibi markalar ve kullandıkları kimyasallar hakkında da bilgi bulabiliyoruz. İçeriğindeki kimyasalları ve bu kimyasalların zararlı etkilerini puanlıyor ve ürünler hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. 

Siteden almış olduğum yukarıdaki görselde özetlendiği gibi; puanı 1-2 olan ve yeşil renkle gösterilenler az zararlı, 3-6 arası olup turuncu ile gösterilenler orta derecede zararlı ve 7-10 puan arası alıp kırmızı ile gösterilenler ise çok zararlı olarak sınıflandırılıyor. Aslında zararlı olan kimyasalların kullanımı yasalarla sınırlandırılıyor. Belli bir miktardan fazla içerikte kullanılmasına izin verilmiyor ama yine de kullandığımız ürünlerin içeriğindeki bu tip malzemeleri bilmemiz, daha temiz içerikli ürünlere yönelmemiz konusunda bize yardımcı olabilir. Sitede değerlendirmelerde veri hakkında da ayrıca bilgi veriliyor. Bu da ne kadar çok veri kullanarak o ürünü puanladıklarını değerlendirmemiz için oldukça iyi düşünülmüş. 

Örnek inceleme olarak son zamanlarda oldukça popüler olan ve benim de sıkça kullandığım Revlon Colorstay fondöten içeriğini buradaki linke tıklayarak görebilirsiniz. Orta derecede zararlı olduğu ve düşük derecede kanser riski oluşturabileceği gözüküyor.

Sitenin tek olumsuz yanı Türk markaları hakkında neredeyse hiç bilgi olmaması. Hepimiz Flormar, Pastel, Golden Rose vb. kullanıyoruz ama içerikleri hakkında sitede arama yaptığımızda ne yazık ki bilgi mevcut değil. Bu durumda ancak ürünün içindekiler kısmındaki kimyasallar yazılarak tek tek kontrol edilebilir. 

Sonuç olarak bir ürün satın almadan önce kontrol edip içeriği hakkında bilgi sahibi olmamız şimdi olmasa bile ilerleyen yaşlarda kötü süprizlerle karşılaşmamak adına sağlığımız için oldukça faydalı olacaktır.

Sevgiler,
Seher

Seher

Renklidosyam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder